© 2016 by N.A.K.

Follow Me
Tag Cloud
  • Facebook Basic Black

Seorang doktor dan ibu kepada 4 orang cahaya mata. Berbekalkan dengan ilmu dan pengalaman menyusu anak sendiri sehingga 2 tahun, saya...

CEO SHAKLEE & PEKERJA HOTEL

February 21, 2017

 

KakYa baru balik kerja.
Anak-anak semua pun dah tidur.

KakYa penat.
Tapi KakYa bersemangat. 
Rasa tak boleh nak tidur selagi tak share kisah ini dengan semua.

 

Dalam gambar ini ialah Mr Roger Barnett.
CEO Shaklee Corp. Burberry pun dia punya tau. 
Sebab tu kalau orang nak bagi hadiah kat KakYa, antara LV dan Burberry, KakYa prefer Burberry lagi 
(Kalau ada laaa. Hihi).

 

 

Ok..ok...
Maap sebab melalut.

Masa kat Business Leader Conference baru ni, Mr Roger ada cerita pasal seorang pekerja hotel yang dia jumpa.

Pukul 11pm, dia turun hotel lounge nak pergi minum katanya, dia jumpa seorang pekerja hotel ni.
Ramah, tolong dia dapatkan air.

Esok pagi, dia bangun awal pergi gim. 
Balik gim pukul 6am (pukul 6am dah balik dari gim uolls.. dah pukul berapa dia bangun? (sampai hari ni KakYa duk pikir..kekeke).

Pukul 6am tu dekat lounge yang sama, dia jumpa lagi pekerja hotel yang dia jumpa pada pukul 11pm tu.

 

Dia pun tanya la pekerja tu..
(Ni KakYa translate ye..)

Berapa lama waktu kerja awak?
Pekerja tu jawab.
6am-11pm, 6 kali seminggu.

Mr Roger bagitau kami..

Pekerja tu nampak sangat happy dengan kerja dia.
Dan dia sangat berdedikasi kerja keras sebegitu.

Tapi.. Apa dia dapat?
Dia kehilangan 'kehidupan' dia, masa bersama keluarga dia.
Dan bila nanti dia dah tak kerja, penat lelah dan semangat berdedikasi yang dia buat selama ini, tak dapat bantu dia pun.

Maksudnya, pekerja itu bekerja bersungguh-sungguh 17 jam sehari, 6 hari seminggu, hasil usaha itu bukan 100% dapat untuk dia dan keluarga.

----------

Haa..

Korang nampak tak apa yang Mr Roger sampaikan?

Maksudnya, kita begitu kuat bekerja, tapi kita bekerja untuk orang lain (majikan) bukan untuk diri sendiri.

Kita kehilangan masa dengan family, kehilangan saat-saat penting anak-anak membesar kerana kita habiskan masa untuk orang lain (majikan).

Kalau lah usaha dan dedikasi sepertimana pekerja hotel itu kita applykan dalam bisnes kita sendiri, apa yang kita akan dapat adalah 100% untuk kita dan keluarga kita. Bukan untuk orang lain.

Kita ada pilihan sebenarnya.
Sama ada kita nampak atau buat-buat buta tak nampak.

 

Oklah..

Lega dapat kongsi dengan semua.

Selamat malam.
Jangan lupa makan 'ubat urat' sebelum tidur supaya tidur nyenyak dan bangun dengan cergasnya esok hari.

 

Whatsap/call: 019.254.5766

 

Health is Wealth

 

 

 

 

 

Please reload

Categories
About  me..

Nadia Abdul Kadir ID 1003195

019.254.5766