© 2016 by N.A.K.

Follow Me
Tag Cloud
  • Facebook Basic Black

Seorang doktor dan ibu kepada 4 orang cahaya mata. Berbekalkan dengan ilmu dan pengalaman menyusu anak sendiri sehingga 2 tahun, saya...

Meroyan: Salah Hormon atau Nutrisi

February 12, 2017

MEROYAN..BETULKAH 100% DISEBABKAN PERUBAHAN HORMON?

 

Last week KakYa terganggu sangat bila viral kisah bayi perempuan umur 2 bulan disembelih ibu sendiri. 

Secara peribadi KakYa simpati sangat dekat si ibu.
Walaupun ramai yang kata macam-macam dekat dia.
Hmm..Kita tak ada kat tempat dia, memang laa macam-macam boleh cakap kan?

MEROYAN atau bahasa medikalnya POST PARTUM DEPRESSION (PPD) bukan isu baru.


Ada artikel kata, 80% ibu baru ada masalah mood swing yang teruk (baby blues) & 10% ada mengalami PPD.

Dulu-dulu, kita salahkan hormon.
Kita kata perubahan hormon lah yang menyebabkan ibu-ibu mengalami PPD ni.

Tapi..
Kalau kita pikir logik, kalau betullah semuanya disebabkan oleh perubahan hormon, kenapa bukan semua ibu yang melahirkan anak kena? 
Ye tak?

 

So, kajian demi kajian dijalankan untuk cari punca sebenar PPD ini. 
Untuk tentukan ibu mana yang berisiko dapat PPD, ibu mana yang tak.

Dan..

Sampai lah satu waktu tu, diorang jumpa yang sebenarnya MEROYAN ADALAH BERKAIT RAPAT DENGAN KEKURANGAN MICRONUTRIENT TERTENTU DALAM BADAN IBU.

Diorang gelarkannya sebagai PSYCHONEUROIMMUNOLOGY (ini adalah kajian bagaimana system neuroendocrine/immune yang tak teratur menyumbang kepada PPD).

 

Oklah..
KakYa tak mau lah terang lanjut pasal study tu, pening pulak nanti. KakYa pun pening. Hihi..


Nak tahu lanjut boleh laa google. Hahaha..
(Oppss.. Korang kan suka google) 

Tapi yang KakYa nak kongsinya, ada micronutrient tertentu yang kalau kandungan dia tak cukup dalam badan seseorang ibu selepas melahirkan anak, ibu itu dikatakan berisiko tinggi untuk MEROYAN(PPD).

Antara yang disebut dalam kajian itu adalah
PUFA-3,6 (OMEGA 3,6), VIT B, VIT D, trace mineral such as ZINC.

Kekurangan micronutrient di atas ini dikatakan menjadi salah satu punca wanita dalam pantang meroyan.

 

Hmmm..
Bila kita pikir-pikir balik, sebab itu modern medicine tak galakkan sangat ibu dalam pantang ini terlalu 'pantang' makan.
Itu tak boleh makan, ini tak boleh minum.
Nampak tak?

 

Bila terlalu berpantang, ibu akan mengalami kekurangan micronutrient yang badan perlukan untuk mengawalatur proses neuroimmunology yang KakYa sebut di atas tadi.

Nanti ada pulak yang kecam KakYa ni..Hihi..
Kata KakYa bagi ajaran sesat suh makan apa saja dalam pantang tanpa pantang. 

 

Tak..
Bukan begitu maksud KakYa.

Pengalaman KakYa sendiri dah 4 orang anak yang semuanya cser ni kan, KakYa memang tak pantang makan sebab konon KakYa nak dapat semua nutrisi dari makanan. Tapi sangat berbeza emosi KakYa masa berpantang Hanina & Nabila berbanding berpantang Amin dan A'isya.
Yang ni KakYa cerita nanti yer.

So, nasihat KakYa, kita sebagai wanita, pastikan kita bekalkan diri kita tubuh badan kita nutrisi yang secukupnya dari sekarang! Dari belum kahwin, dari belum hamil, dari belum ada anak!

 

ALAA..SUKA HATI SAYA LAH NAK PANTANG MAKAN!!

Laa..KakYa bukan kata tak boleh.
Nak pantang makan boleh.. Tapi KakYa cadangkan, korang cukupkan micronutrient dalam badan korang dengan VITAMIN POSTNATAL yang macam KakYa amalkan. 😆 
(Amboi KakYa sempat lagi promote..)

KakYa bagi cadangan je dik..
Terpulang lah yer.

Oklah..
Nanti korang bacalah sendiri kat sini 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3564601/

 

Ni KakYa share jugak gambar & manfaat VITAMIN POSTNATAL pilihan KakYa untuk manfaat bersama.

 

 

 

Whatsapp #KakYa_0192545766 kalau mau alami waktu berpantang yang best sampai korang tak serik nak beranak lagi. Heh heh.

 

Baby A'isya - 100% powered by Shaklee.

 

 

 

 

Whatsap/call: 019.2545766

 

Health is Wealth

 

 

 

Please reload

Categories
About  me..

Nadia Abdul Kadir ID 1003195

019.254.5766