Apa Yang Anda Perlu Tahu Berkenaan Glycemic Index

FAKTA:

TIDAK SEMUA MAKANAN YANG RENDAH GLYCEMIX INDEX ITU BERKHASIAT. ---------------------------- GLYCEMIC INDEX (GI)? Apa tu? Ok..Mai saya nak cerita. Ada makanan yang kita makan sangat cepat meningkatkan kandungan gula dalam darah, ada yang meningkatkannya secara perlahan-lahan. Jadi, sebab itu kita perlu tahu GI setiap makanan yang kita ambil. Secara umumnya GI adalah nombor. Nombor/index ini memberitahu kita secepat manakah badan kita akan tukarkan karbohidrat daripada makanan yang kita amik kepada glukos. Glukos ini lah yang akan kita gunakan sebagai tenaga.

Ahli bijak pandai dah siap-siap kelaskan GI ini kepada 3 kumpulan. Jadi kita tak perlu pening dah. Kita refer je dekat jadual yang diorang dah sediakan. MAKIN RENDAH GI, MAKIN KURANG KESAN MAKANAN ITU PADA TAHAP GULA DALAM DARAH DAN MAKIN BAGUS UNTUK KITA MAKAN. ================== ⚫ 55 dan kurang : Rendah GI (Bagus) ⚫ 55 - 69 : Sederhana ⚫ 70 dan lebih : Tinggi (Sangat tidak bagus) ==================

HABIS TU KENA MAKAN SEMUA YANG RENDAH GI KE? --------------- Yup.. Sebaik-baiknya dan seboleh-bolehnya. Tapi.. GI bukanlah satu-satunya perkara yang kita perlu tengok bila nak makan sesuatu. 😊 Sebab RENDAH GI TIDAK SEMESTINYA SUPER-SIHAT. 😉 Kita kena tengok secara menyeluruh. Kalori, vitamin dan mineral yang terkandung dalam makanan tu masih penting. Contoh, potato chips rendah je GI dia berbanding oatmeal. Tapi tentu sekali oatmeal lebih berkhasiat berbanding potato chips. Kan? Pandai-pandai lah buat pilihan. Ye tak?

-------------- KENAPA SAYA PILIH ESP? --------------

Rendah GI (39) membuatkan saya kenyang lebih lama.

Berkhasiat dan bernutrisi - 1 hidangan (3 scoop) mengandungi 14g protien, 8g karbohidrat, 500mg calcium, 9 essential amino acid, iron dan lain-lain.

Tiada kolesterol, tiada saturated fat, tiada laktosa.

Jadi, jangan ragu-ragu. Mulakan hari anda dengan bersarapan dengan ESP. MUDAH | SEDAP | BERKHASIAT ❤ Anda ingin dapatkan ESP HARGA PROMOSI? Boleh hubungi saya. InsyaAllah saya akan memberi layanan yang terbaik.

Whatsap/Call: 019.254.5766

FB: Nadia Abdul Kadir

Health is Wealth

#glycemicindex

Ostematrix

Sumber Calcium Terbaik Anda

Nadia Abdul Kadir ID 1003195

019.254.5766

Categories
About  me..

Seorang doktor dan ibu kepada 4 orang cahaya mata. Berbekalkan dengan ilmu dan pengalaman menyusu anak sendiri sehingga 2 tahun, saya...

Tag Cloud
No tags yet.
Follow Me
  • Facebook Basic Black