Follow Me
Tag Cloud
  • Facebook Basic Black

Seorang doktor dan ibu kepada 4 orang cahaya mata. Berbekalkan dengan ilmu dan pengalaman menyusu anak sendiri sehingga 2 tahun, saya...

Kawan Baik Ibu Menyusu..

September 1, 2016

YUP.. SAYA BUKAN KAUNSELOR LAKTASI.


------


Saya seorang ibu beranak 4.
Saya tak pernah hadiri mana-mana kursus penyusuan susu ibu.
Saya tak ada sijil yang mengikhtiraf diri ini sebagai kaunselor laktasi.


Tapi, saya ada PENGALAMAN.
Pengalaman menyusu anak-anak saya sepenuhnya selama 2 tahun.
Pengalaman menyusu sambil bekerja.
Pengalaman menyusu tanpa supplemen.
Pengalaman menyusu dengan supplemen.



Ramai orang kata...

'Breastfeeding tak ada kaitan dengan supplemen. Tak perlu supplemen pun susu meriah.'

.

Betul.. 
Saya tak nafikan. Sebab saya ada pengalaman itu.
Saya berjaya susukan Hanina dan Nabila sepenuhnya selama 2 tahun tanpa apa-apa supplemen.
Saya berjaya kumpul stok sampai penuh deep freezer masa itu tanpa apa-apa supplemen.

 

 


Tapi.. 
Hanya Allah dan saya saja yang tahu macamana saya struggle nak jayakan misi itu.
Saya penat.
Saya sakit-sakit badan.
Saya stress.
Saya rasa tak happy.
Emosi saya terganggu. 
Saya alami keadaan susu saya drop. 
Nak up kan balik supply tu, aduih.. Nangis tak keluar air mata tau. 


Saya bersyukur, masa dalam pantang Amin, Allah temukan saya dengan ESP untuk masalah gastrik saya.
Semenjak hari itu, perjalanan penyusuan saya sangat indah. Alhamdulillah.


Inilah SAHABAT saya. 

 

 




Sebab itu, saya rasa tidak adil untuk kita terlalu berbangga dengan 'PENYUSUAN TANPA SUPPLEMEN'.


Setiap ibu itu berbeza.
Keperluan dan gaya hidup berbeza.
Yup.. Mungkin ada yang Allah bagi susu melimpah ruah tanpa supplemen (macam saya dulu) tapi cuba bagitahu saya, anda penat tak? Anda stress tak? Anda struggle tak nak buat stok? 
.
.
Ketahuilah supplemen bukan sekadar milk booster semata-mata.
Supplemen adalah untuk kita tampal mana yang lopong-lopong dalam badan.
Kita mengandung, beranak, menyusu dan period bulan-bulan. Kita kekurangan banyak nutrient sebenarnya. 
.

Nutrisi cukup -- badan sihat -- susu insyaAllah cukup.
 


Wanita, hargailah dan sayangilah diri kita.
Kerana dirimu begitu berharga. 

 

Hubungi saya jika anda ingin mendapatkan set menyusu Shaklee anda. Kalau anda ada masalah, InsyaAllah saya boleh membantu..

 

Whastap/call: 019.254.5766

Fb: Nadia Abdul Kadir

 

 

Health is Wealth

 

 

 

 


.

Please reload

Categories
About  me..

Nadia Abdul Kadir ID 1003195

019.254.5766

© 2016 by N.A.K.