Follow Me
Tag Cloud
  • Facebook Basic Black

Seorang doktor dan ibu kepada 4 orang cahaya mata. Berbekalkan dengan ilmu dan pengalaman menyusu anak sendiri sehingga 2 tahun, saya...

8 Tips Untuk Mendapat Kulit Yang Sihat

August 22, 2016

CANTIK ITU SUBJEKTIF..

 

 

Contoh kalau letak saya sebelah Nora Danish la kan, mesti ramai yang akan pandang Nora Danish, tapi mungkin jugak ada yang akan pandang saya
Haha.. 
Nak bagitaunya yang CANTIK ni subjektif.
Terjemahan dia berbeza-beza bergantung pada individu. 

Ramai dari kita, lebih tertumpu nak cantik.
Sebab tu ramai yang sanggup berhabis duit buat rawatan kecantikan. 
.
Tapi, bagi saya, CANTIK ITU DATANGNYA DARI KULIT YANG SIHAT.

Setuju? 

Hari ni, saya nak kongsi tips untuk kita dapatkan kulit yang sihat. Jom baca.

--------

8 TIPS KULIT SIHAT
----

#1 ELAKKAN PENCUCI YANG BERAT

Maksudnya pilih pencuci muka yang ringan-ringan. Tak perlu yang 3 in 1 etc. Kita hanya nak bersihkan wajah dari kekotoran, bukan nak hilangkan terus essential oil of skin. 

Macam saya, secara peribadi sangat berpuas hati dengan NutriWhite Gentle Deep Foaming Cleanser. Berbusa lembut dan mencuci dengan bersihnya. 
😊

#2 PILIH PRODUK YANG TIADA PEWANGI

Ketahuilah bahawa kebanyakkan pewangi dalam produk skin care menyumbang kepada alahan kulit.
Sebabnya, pewangi-pewangi ni dibuat dengan bahan-bahan kimia yang berbahaya.
And of course NutriWhite Skin Care tiada PEWARNA, PEWANGI & PENGAWET tiruan. 😊

#3 PAKAI PELEMBAB 

Penting untuk kita pakai pelembab terutamanya pelembab siang yang ada SPF. Kenapa? Sebab kita nak 'tinted' kulit wajah kita dari cahaya ultraviolet. 
Pilihan saya tentulah NutriWhite Ultimate Protection Whitening Lotion dengan SPF 15.😊

Kalau umur dah 30an ke atas dan jenis yang keluar rumah tak 'tinted' wajah, tunggu lah nanti dah awal 40an. Berjeragatlah jawabnya. Masa tu mula lah gelabah nak cari produk kurangkan jeragat. Ye tak?😉

#4 PASTIKAN USUS KITA SIHAT

Haa.. Pelik kan? Apa kaitan kesihatan kulit dengan usus? 🤔
Banyak kaitannya sebenarnya.
Masalah usus macam sembelit akan menyebabkan masalah kulit juga. Sebab itu kalau nak kulit sihat, kita kena DETOX. Makan banyak buah dan sayur jugak.

#5 AIR KOSONG..AIR KOSONG..AIR KOSONG..

Kalau malas nak minum air, jangan nak komplen kulit tak cantik. 
Air yang cukup boleh bantu pudarkan pigmentation dan kurangkan kedut. So kulit akan lembut dan tona pun sekata.

#6 TIDUR YANG CUKUP

Pakar-pakar kecantikkan kata tidur cukup 6-8 jam membantu kulit sihat dan cantik.
Tapi kita mak-mak ni memang tak ada lah nak cukup tidur kan? 😭
Tak apa tak cukup 8 jam pun, yang penting kita ada tidur yang berkualiti.

Macam saya, nak tidur saya amik 4 biji ostematrix. Sebabnya dia akan bantu saya untuk tidur yang lebih lena. 😊

#7 BERSOCIAL SECARA SIHAT

Maksud bersosial di sini adalah kita buat aktiviti bersama kawan-kawan.
Tak kisah la shopping ke, gather-gather kat taman ke, home party ke.

Senaman juga penting. Senaman berkala selama 30 minit boleh mengeluarkan toksin dari kulit. Kulit kena clear dulu, baru boleh glow.. Hihi

#8 NUTRISI YANG CUKUP

Ini penting. Kulit yang bermasalah kebanyakkannya disebabkan oleh kekurangan micronutrient.
Diet harian kena seimbang antioksida, vitamins dan mineral. Kalau konfem boleh amik diet yang cukup semua keperluan nutrisi untuk kulit, tak apa tak amik supplemen.

Macam saya, saya sedar diri memang saya tak cukup punya. 😅
Sebab itu saya amalkan VIVIX (antioksida), VIT C, B COMPLEX (anti stress), VITALEA (multivitamin & mineral), ESP (sumber protien). 😊

 

 



Kesimpulannya, KULIT YANG CANTIK BERMULA DARI KULIT YANG SIHAT. 😍

Ada masalah kulit? 

Jom saya bantu. 

 

 

Whatsap/call: 019.25.45.766

Add FB: Nadia Abdul Kadir

 

 

Health is Wealth

 

 

 

 


 

Please reload

Categories
About  me..

Nadia Abdul Kadir ID 1003195

019.254.5766

© 2016 by N.A.K.