Follow Me
Tag Cloud
  • Facebook Basic Black

Seorang doktor dan ibu kepada 4 orang cahaya mata. Berbekalkan dengan ilmu dan pengalaman menyusu anak sendiri sehingga 2 tahun, saya...

Apa itu Hyperemesis Gravidarum?

August 21, 2016

 

Nama cantik kan? 
Tapi 'perangai' dia.. Ya Allah.. menyakitkan! Hihi..

 

 

 

Dia ni lah yang bertanggungjawab menyebabkan saya hampir 'senyap' di mukabuku almost 2 months. 

 

Alhamdulillah.. 
Kini dia ni dah semakin meninggalkan saya. Dan saya insyaAllah semakin beransur pulih. 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Apa itu Hyperemesis Gravidarum??

 

💆 Ia adalah satu keadaan di mana seorang wanita yang hamil mengalami loya dan muntah yang TERUK di awal kehamilan beliau. Perkataan teruk tu perlu dihighlightkan ye. Kerana keadaan ini tidak sama dengan ALAHAN biasa yang hanya loya-loya dan muntah sekali sekala (yang ni kita panggil MORNING SICKNESS/MABUK).

 

💆 Hyperemesis gravidarum kebiasaannya menyebabkan ibu kehilangan berat badan yang drastik dan mengalami dehydrasi.

 

💆 Dipercayai disebabkan oleh peningkatan hormon HCG secara mendadak yang dihasilkan oleh uri.

 

💆 Kebiasaan akan berakhir apabila masuk 12 minggu (3 bulan ke atas). Ini kerana level hormon HCG makin stabil dan badan sudah mulai serasi dengan peningkatan hormon ini.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kisah saya...

Start mengalami muntah-muntah yang teruk bila kandungan masuk 6 minggu.

Saya langsung tidak boleh makan dan minum. Air kosong hampir 2 bulan tak sentuh. Saya hanya bertahan dengan segelas ESP pagi dan segelas lagi petang. Dan juga iv drip yang hubby saya masukkan.

 

Muntah akan start dengan jayanya masuk waktu maghrib. Plastik konfem bawak masuk bilik. Saya adalah seperti sehelai kain buruk.. huhu.. 
Kesian Mr Hubby & anak-anak. 
Saya langsung takde tenaga. Nak tengok hp pun tak mampu. 

Saya hilang berat badan TOTAL 5kg!!!
Slim molim leni.. hehe

 

Ada yang kata..

"Kate makan shaklee.. Alahan juga?"..

Saya abaikan..
Ini bukan masalah makan shaklee ke, makan xx ke..
Ini masalah LANGSUNG TAK BOLEH NAK TELAN!!


Mungkin kalau Allah izinkan saya boleh telan semua vitamin harian saya tu seperti biasa, mungkin saya akan ok. Siapa tahu.. kan??
Macam kawan-kawan saya yang alahan teruk but bila amalkan shaklee (diorang boleh telan.. Saya ulang.. boleh telan.. :p ) alahan diorang stop...

 

Nasihat saya untuk ibu-ibu yang mengalami masalah sama seperti saya..

 

💪 Paksa minum.. Apa-apalah yang boleh minum.. Macam saya, ESP + MILO. Jangan biar kita kering. Kalu pergi klinik then doktor kata kene masuk wad untuk masuk air, jangan berkeras tak nak. Ikut je nasihat doktor tau.

 

💪 Paksa makan walaupun sikit. Macam saya, saya try makan roti walaupun sekeping. Mr Hubby belikan saya biskut.. Saya paksa juga makan walaupun sekeping hampir setengah jam nak habis. 

 

💪 Stay strong.. InsyaAllah masuk 12 minggu dia sendirinya hilang. 

 

💪 Vitamins if boleh telan then amik laa.. Especially folic acid dan vitamin B6 (ade dlm B complex). But please avoid duly iron time ni. Coz iron boleh buat kita lagi rasa nak muntah. Dah stabil, kurang dah muntah boleh start amik iron.

 

---------

 

Happy Healthy Preggy Moment to ALL AWESOME MOMMY!!

 

P/s: pic saya time hyperem takleh laa nak share.. Macam hantu dah rupanye.. ha...ha..ha..

 

Bagi ibu -ibu yang mengalami alahan yang teruk dan ingin mencuba set mengandung Shaklee, boleh menghubungi saya..InsyaAllah saya sedia membantu..

 

 

Whatsap/call: 019.25.45.766

Add FB: Nadia Abdul Kadir

 

 

Health is Wealth

 

 

 

 

Please reload

Categories
About  me..

Nadia Abdul Kadir ID 1003195

019.254.5766

Ostematrix

Sumber Calcium Terbaik Anda

© 2016 by N.A.K.